Spanska inbördeskriget


Bortom viktoriagatan vid en smal liten vägkant i ingenmansland ligger ett fint litet hus där karin precis har slagit upp sina historieböcker för att läsa om spanska inbördeskriget. Inte så märkvärdigt, det är så här mina lördagar ser ut faktiskt. Plugg plugg plugg plugg x 1000 vilket också gör precis vilken elev som helst suuuper glada!

Spanska inbördeskriget var det inbördeskrig i Spanien som pågick 1936-1939 när Francisco Franco ledde en militärkupp mot andra republiken och den sittande parlamentariska regeringen. Rebellsidan utgjordes av konservativa, nationalistiska och fascistiska krafter, vilka bland annat ville återinföra monarkin. De utgjorde tillsammans en högerkoalition, där även katolska kyrkan och den övre borgarklassen ingick.

Andra spanska republiken utropades 1931 efter att Alfons XIII av Spanien abdikerat. De sista valen hölls i januari 1936 och resulterade i en klar majoritet för folkfronten som utgjordes av den spanska arbetarklassen; kommunister, socialister och syndikalister. Även liberaler anslöt sig till den republikanska sidan.


Kommentarer
Postat av: Em

Ahh, de va de kriget min farmor o farfar flydde från!! E de intressant? ;) <3<3

2009-02-24 @ 23:02:43
Postat av: Karin

jaaa! Just därför så är det intressant<3

2009-05-14 @ 12:00:01
URL: http://kariindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0